Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) TOLGA Yakın Hava Savunma Sistemi, TURNAs-2026 tatbikatında ilk kez bir savaş gemisine entegre edildi. TCG BEYKOZ’dan yapılan atışlarda İHA ve İDA hedefleri imha edilirken, PİRANA kamikaze insansız deniz aracı da Bayraktar TB2 üzerinden kontrol edilerek su üstü hedefini vurdu.
TOLGA’nın 20 mm sistemi TCG BEYKOZ’da kullanıldı
Milli Savunma Bakanlığının Antalya Körfezi ve Doğu Akdeniz’de düzenlediği Milli İnsansız Deniz Sistemleri Tatbikatı TURNAs-2026’ya katılan MKE, Seçkin Gözlemci Günü’nde hava ve deniz tehditlerine karşı atışlar gerçekleştirdi. Tatbikat kapsamında TOLGA’nın 20 mm çift silahlı revolver sistemi ilk kez bir savaş gemisine yerleştirildi. TCG BEYKOZ’dan yapılan atışlarda insansız hava aracı ve insansız deniz aracı hedefleri başarıyla vuruldu.
TOLGA, özellikle kamikaze dronlar ve su üstü tehditlerine karşı kullanılmak üzere geliştirilen katmanlı bir yakın hava savunma sistemi. Hava Savunma Erken İkaz Komuta Kontrol Sistemi yaklaşımını temel alan sistemde AESA radarları, sinyal karıştırıcılar ve farklı kalibrelerde silahlar bulunuyor. Bu bileşenlerle elektronik müdahale (soft-kill) veya fiziksel imha (hard-kill) seçenekleri sunuluyor.
Sistemde 12,7 mm revolver ve QCB silahların yanı sıra 20 mm ve 35 mm silahlar da kullanılabiliyor. Tehdide ve mesafeye göre belirlenen mühimmat, hedefin önünde dağılarak çelik parçacıklardan oluşan bir bulut meydana getiriyor. Hedefi etkisiz hale getirmeyi amaçlayan bu mühimmatın tapa olmadan ateşlenebilmesi, maliyeti düşüren özelliklerden biri olarak aktarılıyor.
Radar ve farklı müdahale seçenekleri
TOLGA’nın AESA radarları hedefleri 10 kilometreye kadar tespit edebiliyor. Sistem, jammer adı verilen sinyal karıştırıcılarla elektronik müdahalede de bulunabiliyor. Fiber optik kabloyla kontrol edilen kamikaze dronlara karşı karıştırma tek başına yeterli olmadığından, bu tür tehditlerde fiziksel imha seçeneği önem taşıyor.
TOLGA farklı hedeflere 4 kilometre ile 100 metre arasındaki mesafelerde müdahale edebiliyor. Silahların yüksek atış hızı, hedef çevresinde yoğun bir parçacık bulutu oluşturulmasını sağlıyor. Sistemin en ağır silahı olan 35 mm topun atış hızı dakikada 1.100’e ulaşabiliyor.
Radar verileri, elektro-optik izleme ünitelerinden alınan bilgilerle birleştiriliyor. Yapay zekâ destekli takip kabiliyetiyle hedeflerin hareketlerinin izlenmesi ve olası hareketlerinin öngörülmesi amaçlanıyor. MKE, TOLGA’ya ayrıca 20 kW gücünde lazer silah sistemi entegre etti.
PİRANA, Bayraktar TB2 ile kontrol edildi
Tatbikatın deniz safhasında MKE’nin geliştirdiği PİRANA kamikaze insansız deniz aracı da görev yaptı. DENİZKURDU-I Tatbikatı’nda daha önce bir su üstü hedefini imha eden PİRANA, TURNAs-2026’da bir tatbikatta ikinci kez su üstü hedefine taarruz etti. Bayraktar TB2 üzerinden kontrol edilen araç, 100 kilogramlık harp başlığıyla hedefini tam isabetle vurdu.
PİRANA, uzaktan kumandalı ya da otonom görev yapacak şekilde tasarlandı. RF ve uydu haberleşmesi (SATCOM) altyapısı sayesinde uzaktan sevk ve idare edilebiliyor. Tek başına kullanılabilen araç, birden fazla aracın birlikte hareket ettiği sürü konseptine de uygun; farklı deniz harekâtı senaryolarında görev yapabiliyor.
Açıklanan teknik özelliklerine göre PİRANA’nın azami hızı 50 knotun, menzili ise 200 deniz milinin üzerinde. 1.200 kilogram deplasmana sahip araç, su jeti itki sisteminden yararlanan dizel motorla hareket ediyor ve Seviye 4 deniz durumu koşullarına dayanacak şekilde tasarlanıyor.