Turkcell, 6G’nin öne çıkan kullanım senaryolarından Entegre Algılama ve İletişim (ISAC) teknolojisini gerçek saha koşullarında denedi. Tiami Networks iş birliğiyle yürütülen testlerde, 5G sinyallerindeki değişimler incelenerek insan hareketleri ve ortamdaki yoğunluk kamera kullanılmadan tespit edildi.
Yoğunluk tahmininde yüzde 90 doğruluk
İstanbul Fuar Merkezi’ndeki ilk denemelerde Turkcell’in kuruma özel 5G şebekesinden yararlanıldı. Şirketin açıkladığı sonuçlara göre sistem, farklı yoğunluk düzeylerinde bulunan kişi sayısını yüzde 90 doğrulukla tahmin etti. Bir kişinin konumu da 3 metreye kadar hassasiyetle belirlenebildi.
Çalışmanın ikinci bölümü Turkcell Küçükyalı Plaza’da gerçekleştirildi. Bina girişindeki insan yoğunluğunun ölçüldüğü testlerde, hareket algılandığında alarm veren bir güvenlik senaryosu da uygulandı.
Radyo sinyallerindeki değişimler analiz ediliyor
ISAC, iletişim için kullanılan radyo sinyallerinin çevredeki hareketlerden nasıl etkilendiğini analiz ediyor. Bu yöntemle görüntü kaydı alınmadan insan hareketleri ve yoğunluğu izlenebiliyor.
6G ile farklı kullanım alanları gündemde
Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin (ITU) 6G için hazırladığı IMT-2030 çerçevesinde de bulunan ISAC, geleceğin mobil şebekelerinde öne çıkması beklenen teknolojiler arasında yer alıyor. Kalabalık alanların yönetimi, bina güvenliği, iç mekân konumlandırma ve endüstriyel otomasyon, olası kullanım alanları olarak sıralanıyor.
Kamera gerektirmemesi görüntü mahremiyeti bakımından avantaj sunabilir. Bununla birlikte hareket ve konum verilerinin işlenme biçimi, teknolojinin ilerideki uygulamalarında önemini koruyacak.
Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çağrı Güngör, mevcut 5G altyapısından alınan sinyallerin yapay zekâ ile analiz edildiğini ve insan hareketlerinin gerçek saha koşullarında tespit edilebildiğini belirtti.
Çalışma şimdilik Ar-Ge ve saha testi aşamasında. Turkcell, 5G altyapısının veri iletişimi dışındaki kullanım imkânlarını incelerken teknolojinin ticari olarak ne zaman ve hangi alanlarda sunulacağına dair bir takvim paylaşmadı.