25 Ekim 2026
Aofrehber
Sola kaydırarak kapat
Ana Sayfa
Kategoriler
Diğer
DUYURULAR
Bir aile, aynı masada otururken telefon ekranlarına bakıyor
Genel Bilgiler

Araştırma: Aile içi iletişimde phubbing yaygınlaşıyor

Prof. Dr. Tuncay Dilci’nin 1057 kişiyle yaptığı araştırmada, katılımcıların yüzde 37,8’inde yüksek düzeyde sosyal izolasyon ve dijital odaklanma göstergeleri belirlendi. Çalışma, aile içinde telefon kullanımının iletişimi bölebildiğine dikkat çekti.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tuncay Dilci’nin 1057 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği çalışma, aile içinde telefon kullanımının iletişimi bölebildiğini ortaya koydu. Bulgulara göre katılımcıların yüzde 37,8’inde yüksek düzeyde sosyal izolasyon ve dijital odaklanma göstergeleri görüldü.

Bir anne, baba ve iki çocuk aynı masada otururken telefonlarına bakıyor

Aynı evde dijital uzaklaşma

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Dijital Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Prof. Dr. Tuncay Dilci, dijital cihazların aile içi iletişime etkisini inceledi. Dilci’nin geliştirdiği “dijitanaliz” yöntemiyle yürütülen saha araştırmasında, sohbet sırasında telefona bakma, göz temasından kaçınma ve aile konuşmalarına sınırlı katılım gibi davranışlar ele alındı.

Akıllı telefon nedeniyle karşısındaki kişiyi görmezden gelme anlamındaki “phubbing”, aile bireyleri arasında fiziksel yakınlığa karşın psikolojik mesafe oluşmasıyla ilişkilendiriliyor. Araştırma, aynı evde yaşayan kişilerin ekranlara yönelmesinin yüz yüze iletişimi zayıflatabildiğine işaret etti.

Üç kişi yemek masasında telefonlarına bakıyor

Katılımcıların yüzde 37,8’inde yüksek düzeyli göstergeler

Çalışmada katılımcıların yüzde 37,8’inde yüksek düzeyde sosyal izolasyon ve dijital odaklanma göstergeleri saptandı. Yüzde 54’ünde ise orta düzeyde temas göstergeleri belirlendi.

Dilci, sonuçların aile bireylerinin aynı evde yaşasalar bile gerçek iletişim kurmakta ve birbirleriyle temas etmekte zorlandığını gösterdiğini söyledi. Araştırmacı, iletişimsizlik oranının yüzde 40’lara yaklaşmasını aile birlikteliği ve toplumsal bekâ açısından ciddi bir gelecek sorunu olarak değerlendirdi.

Prof. Dr. Tuncay Dilci kitaplık önünde kollarını kavuşturmuş halde

Kadın ve erkeklerde farklı oranlar

Araştırmada iletişim sırasında dijital cihaza yönelme ya da konuşmanın ekranla bölünmesi kadın katılımcıların yüzde 41,3’ünde, erkek katılımcıların ise yüzde 34,2’sinde gözlendi. Veriler, bu tür dikkat bölünmelerinin her iki grupta da görüldüğünü ortaya koydu.

Çalışmada phubbing davranışıyla ilişkilendirilen sosyal izolasyonun yalnızca aile içi ilişkilerle sınırlı kalmayabileceği belirtildi. Dijital çevreye karşı duyarsızlaşma ve ekran başında geçirilen sürenin artması, aile içi sorunlara ve boşanmalara varabilen iletişim problemleriyle birlikte anıldı.

Prof. Dr. Tuncay Dilci, DHA mikrofonuyla röportaj verirken

Telefonsuz yemek ve etkin dinleme önerisi

Dilci, aile içi iletişimi güçlendirmek için yemek saatlerinin telefonsuz geçirilmesini önerdi. Aile bireylerinin karşısındakini yüz yüze ve göz teması kurarak dinlemesi, ardından geri bildirim vermesi gerektiğini ifade etti.

Aile üyelerinden biri iletişim kurmak istediğinde telefonun bırakılmasını, kişinin yüzüne dönülmesini ve göz hizasında temas kurulmasını öneren Dilci, ebeveynlerin bu konuda çocuklara doğru rol model olmasının önemini vurguladı.

F

Aöfrehber.com

Tüm yazıları

İlgili Haberler

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanır.

Ad ve e-posta bilgileriniz moderasyon, güvenlik ve gerektiğinde sizinle iletişim kurmak amacıyla işlenir. Ayrıntılar için Gizlilik Politikası sayfasını inceleyin.