23 Ekim 2026
Aofrehber
Sola kaydırarak kapat
Ana Sayfa
Kategoriler
Diğer
DUYURULAR
Düşüşün devam edeceği mesajı bulunan dizüstü bilgisayar görseli
Genel Bilgiler

Bilgisayar sevkiyatları yüzde 21 geriledi: Bellek maliyetleri pazarı daralttı

RAM, SSD ve işlemci maliyetlerindeki artışla bilgisayar sevkiyatları 2026’nın üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 21 geriledi. Counterpoint Research, düşüşün son çeyrekte hızlanabileceğini öngörüyor.

RAM, SSD ve işlemci maliyetlerindeki artış, 2026’nın üçüncü çeyreğinde küresel bilgisayar sevkiyatlarının yıllık bazda yüzde 21 düşmesine eşlik etti. Yapay zekâ sistemlerine yönelik talep DRAM ve NAND bellek tedarikini zorlarken, tüketiciler de yeni bilgisayar alımlarını ertelemeye başladı.

Fiyat baskısı MacBook’lardan Raspberry Pi gibi küçük bilgisayarlara uzanan geniş bir ürün grubunu etkiliyor. Bilgisayar pazarı iki yılı aşkın büyümenin ardından son aylarda hızlanan maliyet artışlarıyla daralma dönemine girdi.

Ahşap masa üzerinde açık dizüstü bilgisayar ve önünde duran akıllı telefon

Lenovo liderliğini korudu, HP’de düşüş yüzde 31 oldu

Beş büyük üretici arasında ASUS, yıllık bazda sevkiyat düşüşünü en sınırlı tutan şirket oldu. HP, Dell ve Lenovo ise daha belirgin gerilemeler kaydetti.

2025 ve 2026 üçüncü çeyrek bilgisayar sevkiyatlarını ve üreticilerin yıllık değişim oranlarını gösteren grafik

Lenovo, 2026’nın üçüncü çeyreğinde 15 milyon bilgisayar sevk ederek yüzde 26,3 pazar payıyla ilk sırada yer aldı. Ancak şirketin sevkiyatları bir yıl önceki aynı döneme kıyasla yüzde 23 azaldı.

HP, 10,3 milyon sevkiyat ve yüzde 18,1 pazar payıyla ikinci sıraya yerleşti. Yıllık yüzde 31’lik gerileme, ilk altı üretici arasındaki en keskin düşüş oldu. Üçüncü sıradaki Dell’in sevkiyatları ise yüzde 25 azalarak 7,6 milyona indi; şirketin pazar payı yüzde 13,3 olarak kaydedildi.

ASUS’un pazar payı yükseldi

Apple, 5,6 milyon bilgisayar sevkiyatıyla yüzde 9,8 pay aldı. Sevkiyatları yıllık bazda yüzde 11 düşmesine rağmen şirketin pazar payı yükseldi.

ASUS’un sevkiyatları yıllık yüzde 7 gerileyerek 5,2 milyon adet oldu. Buna karşın şirket, bir önceki çeyreğe göre yüzde 19,4 artış kaydetti. ASUS’un pazar payı da geçen yılki yüzde 7,8’den yüzde 9,2’ye çıktı.

Daralmanın son çeyrekte hızlanması bekleniyor

Counterpoint Research, bilgisayar pazarındaki düşüşün 2026’nın son çeyreğinde daha da belirginleşeceğini öngörüyor. Kuruluş, küresel bilgisayar sevkiyatlarının yılın dördüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 27 daha azalabileceğini tahmin ediyor.

A

Aöf benimle hazırlanmaya hazır mısın

Tüm yazıları

İlgili Haberler

Yorumlar (0)

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yap
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanır.

Ad ve e-posta bilgileriniz moderasyon, güvenlik ve gerektiğinde sizinle iletişim kurmak amacıyla işlenir. Ayrıntılar için Gizlilik Politikası sayfasını inceleyin.